Blended carnavalseditie 2021?

Carnaval vier je traditioneel vóór de vastenperiode. Dat zijn tradities waar je niet aan mag raken. Dus carnaval kan je mijns inziens ook niet op een ander moment van het jaar vieren. Maar we kunnen wel nadenken over alternatieven. Alternatieven die ons Aalsters carnaval positief in de kijker plaatsen, op een coronaveilige manier.

Ik ben het voorstel van Willy Van Mossevelde, over de carnavalssculpturen in de stad, genegen. Je laat de creativiteit zegevieren en Aalst kan zich blijven manifesteren als carnavalsstad. Dit kan een stapje verder gaan, en we kunnen er een blended editie van maken. Zoals je blended onderwijs hebt, de combinatie van fysiek leren in een klaslokaal, en online onderwijs. Zo zouden we de 93ste carnavalseditie ook kunnen organiseren: de combinatie tussen een fysieke en digitale beleving, of blended.

In overleg met alle betrokken partners moeten we verder nadenken over de uitwerking ervan.

Ik werp enkele bijkomende ideeën op:

  • Er zou een parcours kunnen uitgestippeld worden, waarvoor je je kan aanmelden (met je bubbel). Tegelijk zorgt dit er voor dat je het aantal bezoekers kan monitoren en de controle kan bewaren.
  • Er zou kunnen nagedacht worden over de inschakeling van de verschillende kerken in het centrumgebied van Aalst. Dat we deze gebouwen tijdelijk gebruiken als expo-ruimtes voor het sculpturenfestival. Op die manier kan er een verbindend traject uitgestippeld worden. Bovendien worden sculpturen en bezoekers beschermd tegen mogelijk slecht weer.
  • Bezoekers zouden via de dienst toerisme een audiogids kunnen verkrijgen voor de parcours-wandeling, wat het geheel een educatieve inslag geeft.
  • Er zou extra kunnen ingezet worden op het ontwikkelen van commerciële deals: met het openbaar vervoer, met de lokale hotels, met de lokale horeca,… .
  • Digitale belevingszijde: ontwikkeling van een carnavalsapp – voor reservaties op het parcours, om het parcours te volgen, voor extra uitleg bij de sculpturen of andere carnavalsitems, om de sculpturen ‘tot leven’ te laten komen (augmented reality), voor praktische info, enzovoort. Hiermee samenhangend stel ik voor een digitaal belevingsplatform (sterk uitgewerkte website) over carnaval te ontwikkelen.
  • Langs de route kan er gewerkt worden met bijvoorbeeld led schermen waarop (historische) carnavalsbeelden en muziek gespeeld worden.

Tot slot: het geheel moet haalbaar zijn, en veilig en coronaproof kunnen verlopen. Ook in de voorbereiding. Zulke sculpturen staan er niet van vandaag op morgen. En onder de huidige corona-omstandigheden is het vandaag moeilijk haalbaar om met mensen uit verschillende bubbels aan zulke creaties te werken. Zoiets vereist een goede organisatie.

Het is aan de veiligheidscel, in samenspraak met betrokken partners, om te oordelen over wat kan en niet kan voor de carnavalseditie in 2021.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *