Mediawijsheid in de bib: combinatie van oud & nieuw?

De Aalsterse bibliotheekwerking zet in de aanloop naar Utopia – de naam van het nieuwe gebouw op de Pupillen waar de hoofdbibliotheek en de academie voor podiumkunsten zullen gevestigd worden – een fablab op. 

Wat is een fablab? Een fablab (afkorting van het Engelse fabrication laboratory), is een coöperatieve werkplaats waar uitvinders en ontwikkelaars gebruik kunnen maken van een collectieve infrastructuur. Hier staan onder meer computers, 3D-printers, lasersnijders en frezen.

Voorbeeld van een fablab aan de Stanford University (bron: http://bit.ly/2jePQtR)

De bibliotheek heeft als doelstelling te focussen op digitale geletterdheid en mediawijsheid en wenst makersgerelateerde, mediawijze activiteiten in haar dienstverlening op te nemen. Het laagdrempelige, openbare karakter van de bibliotheek is de ideale setting om alle doelgroepen in contact te brengen met digitale maakcultuur. De bibliotheek zal met het fablab laagdrempelige workshops aanbieden. In die optiek wordt de aankoop van een 3D-printer, een lasercutter en een educatieve robot voorzien. 

 

 

 

Persoonlijk vind ik dit een prachtig initiatief. Maar ik zou daar nog iets aan willen toevoegen. Waarom voegen we oud en nieuw niet samen en implementeren we ook meer ambachtelijke activiteiten, die ook makersgerelateerd zijn? Ik denk aan onze boekdrukkunst, boekbinderij, weverij,… Uiteraard op kleinschalig niveau. Maar zodanig dat onze jongeren de voeling met de historiek van onze stad niet verliezen.  De bevoegde schepen van bibliotheek & erfgoed Karim Van Overmeire reageerde alvast positief en wil dit ter bespreking meenemen in de volgende gemeenteraadscommissie (februari 2017).

Zelf ben ik ’te jong’ om te weten wat allemaal zo typisch was aan Aalst in ‘de tijd van toen’ op vlak van ambachten en maakcultuur. Daarom is mijn vraag aan jullie, wat zouden jullie voorstellen te integreren in zo’n fablab als je denkt aan historische ambachtelijke activiteiten die te maken hebben met Aalst? Reageer gerust onder dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *