De Stad Aalst wil dat de pastorieën in Nieuwerkerken, Meldert en Baardegem ten volle benut worden. Daarom wordt er een concessie uitgeschreven. Kandidaten kunnen hun – liefst zo creatief mogelijk – concept indienen tot 3 oktober 2017. Forum 9320 (CD&V Erembodegem en CD&V Nieuwerkerken) juicht dit toe, maar wijst erop dat ze tegen de verkoop is van pastorieën en dat de eigendom en verantwoordelijkheid van deze drie pastorieën bij de stad liggen.
Tegen verkoop
Forum 9320 (CD&V Erembodegem en CD&V Nieuwerkerken) hamert erop dat de prachtige pastorieën van Nieuwerkerken, Meldert en Baardegem in het beheer van de stad moeten blijven en zeker niet verkocht mogen worden. Enkel de pastorieën van Baardegem en Nieuwerkerken zijn beschermd als monument, die van Meldert niet. Als je de pastorieën zou verkopen, ben je ze voor altijd kwijt en met de onbeschermde pastorie weet je niet wat er gebeurt. De overheid heeft haar rol te spelen om dergelijke gebouwen te beschermen en een functie te geven die de lokale gemeenschap ten goede komt. Dat is ook de bedoeling van de marktbevraging. “We moeten het authentieke dorpsgezicht zo goed als mogelijk bewaren. De stad speelt hierin een cruciale rol. De pastorieën zijn eigendom van de stad. De pastorieën van Nieuwerkerken en Baardegem zijn beschermde monumenten. De onbeschermde pastorie van Meldert kan ook beschermd worden, door in stadseigendom te blijven. Met de uitgifte van een concessie kan er mee richting gegeven worden aan een creatieve invulling, die de dorpsbewoners ten goede kan komen,” aldus Silke Van Vaerenbergh, CD&V gemeenteraadslid.
Eigendom en verantwoordelijkheid liggen bij de stad
Forum 9320 (CD&V Erembodegem en CD&V Nieuwerkerken) wijst er ook op dat de eigendomsstructuur en verantwoordelijkheid van de drie pastorieën volledig bij de stad Aalst ligt. De kerkfabrieken hebben hier geen zeggenschap over. Dus van een zogenaamd kluwen in de eigendomsstructuur en verantwoordelijkheid van de stad en de kerkfabriek is er alvast geen sprake. De pastorieën bevinden zich inderdaad niet in een perfecte staat. Daarom zal de stad structurele renovatiewerken op zich nemen, maar ook de uitbater zal nog investeringen moeten doen. De duur van de concessie bedraagt minimum 9 en maximum 36 jaar. De concessievergoeding is voorwerp van onderhandeling. “Met de concessie streven we naar een publiek-private-samenwerking met een lokale concessionaris die een tof concept uitbouwt waar iedereen, waaronder het lokale verenigingsleven, beter van wordt,” besluit Silke Van Vaerenbergh (CD&V).