Meer sensibilisering richting plasticvrije markt

Op de laatste gemeenteraad voor de zomervakantie interpelleerde raadslid Silke Van Vaerenbergh (CD&V) de schepen van Leefmilieu en Economie Katrien Beulens (CD&V) over de voorstellen met betrekking tot het plasticvrijer maken van de zaterdagmarkt in Aalst.

“Ik stelde deze vraag, omdat er elk jaar in Europa ongeveer 800.000 ton plastic zakken voor eenmalig gebruik gebruikt worden. Zo’n zak wordt in slechts een seconde gemaakt en heeft een gebruiksduur van 20 minuten. De levensduur varieert echter van één tot vier eeuwen. Dat brengt dus een gigantische hoeveelheid afval met zich mee,” kadert Silke. “Er is een mentaliteitswijziging nodig in ons streven naar een plasticvrije wereld. Zowel bij de consumenten, als bij de producenten en ook bij de markthandelaars. De Lokaalmarkt in Aalst geeft daarbij al het goede voorbeeld door plastic zakjes te bannen en milieuvriendelijke alternatieven naar voor te schuiven. Daarom zou het goed zijn dat er sensibiliserende acties richting marktkramers opgezet worden. Er kunnen papieren wikkels, netjes of stoffen zakjes gebruikt worden, voedingswaren kunnen rechtstreeks in de boodschappentas gestapeld worden, enzovoort. De stad kan inspiratie opdoen in andere steden zoals Wemmel en Kortrijk, waar ze resoluut voor een plasticvrij marktconcept kiezen.”

De schepen reageerde dat de dienst Economie al enkele acties op poten stelde waarbij een alternatief voor plastic zakjes aangeboden werd. “Zo werden duurzame winkeltassen bedeeld bij de handelaars onder de noemer #zakskenemmen en voor de actiecampagne ‘Aalst van alle markten thuis’ werden markttrolleys als prijzen verloot door de marktkramers. We  bevragen ons ook regelmatig naar acties bij andere steden en vanuit de VVSG wordt ook aandacht besteed aan dit thema. Een verbod in Vlaanderen – dat wel van kracht is in Wallonië en Brussel – stoot op vandaag nog op een aantal knelpunten waarvoor eerst een oplossing gevonden moet worden. Daarom willen we vandaag inzetten op sensibilisering, en denken we verder na over toekomstige acties. Het is een thema dat leeft, en dus de nodige aandacht verdient.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *