Je kan besparen, maar je kan ook zaken kapot besparen. En dat is wat niet mag gebeuren met een fantastisch evenement als Cirk!. Een laagdrempelig openluchtzomerfestival voor jong en oud, voor families, toeristen, circusliefhebbers,… . Een driedaagse vol culturele acts van artiesten uit verschillende landen die ontroeren, amuseren en verbazen.
Nadenken over formules, kan. Maar een event als Cirk! in vraag stellen of afschaffen? Neen, dat zou cultureel gezien zeer barbaars zijn.
‘Verlieslatend, moet besproken worden’ vindt de schepen van Financiën. De stad Aalst geeft het evenement 185.000 euro en daarbij logistieke steun, Vlaanderen en Oost-Vlaanderen doen daar samen 65.000 euro bovenop. Beseft de schepen dan niet wat er met Cirk! (én andere evenementen zoals de Parkies, ons Carnaval, het Natourcriterium,…) allemaal bereikt wordt? De citymarketing die we hiermee voeren is heel wat meer waard dan het relatief ‘lage’ bedrag dat er in geïnvesteerd wordt. Want in termen van marketingbudgetten is dit echt geen gigantisch hoog bedrag. Dan mag het nog verlieslatend zijn, weeg dat toch af ten aanzien van de uitstraling die we als stad krijgen. De promotie van Aalst als cultuurstad, met Utopia als cultuurtempel en Schotte als sporttempel, de (on)rechtstreekse inkomstenstroom voor de horeca en ondernemers binnen Aalst. Cultuurbeleving voor iedereen die hieraan wil deelnemen, en vooral voor onze jonge kinderen. Zij die de toekomst zijn van onze stad. Niets beter dan investeren in projecten die onze jeugd ten goede komen en laten ontplooien.
Het afschaffen van een evenement zoals Cirk!, zou pas echt verlieslatend zijn voor een stad als Aalst, die cultuur ademt!
Natuurlijk kan je niet oneindig blijven spenderen als stadsbestuur, en moet er grondig nagedacht en gediscussieerd worden over welke euro geïnvesteerd wordt, op welke manieren waarom. En dat is ook de oefening die momenteel gedaan wordt door het college van Burgemeester en Schepenen. Ik hoop dat dit debat binnenskamers op een meer serene en doordachte manier gebeurt, dan hoe het nu lijkt via de pers.
En dat de rechtlijnigheid die de schepen lijkt te willen toepassen, nu en dan een bocht of kronkel mag hebben.