Aalst moet inzetten op BabySpots

Aalst en deelgemeenten moeten sterker groeien op vlak van kind- en gezinsvriendelijkheid. Daarom stelde gemeenteraadslid Silke Van Vaerenbergh (CD&V) in de gemeenteraad van september voor om het concept van BabySpots te onderzoeken en uit te rollen in Aalst.

Als kersverse mama ervaart Silke zelf strubbelingen wanneer ze met dochter Juliette de stad of het dorp intrekt. “Een typische mamareflex wanneer je met je baby naar buiten gaat: heb ik voldoende eten en luiers mee? Vervolgens: waar kan ik op mijn gemak mijn baby voeden en verschonen?” vertelt Silke. “En die plaatsen zijn amper te vinden, laat staan te herkennen van buitenaf.” Met het BabySpots-concept worden plaatsen gecreëerd in horecazaken, stadsdiensten, organisaties of bedrijfskantoren waar ouders op een rustige manier hun baby kunnen verzorgen. Een ‘BabySpot’ garandeert een luiertafel, een gemakkelijke zetel, en eventueel een borstvoedingskussen op een rustige plaats. Dit kan duidelijk gemaakt worden door een ‘BabySpot’-sticker op het raam of de gevel te plakken.

“Met ‘BabySpots’ kunnen zaken en organisaties gestimuleerd worden meer aandacht te hebben voor jonge ouders en de zorg voor hun baby. Onze stad kan hierin een voortrekkersrol spelen, en zo’n rustige voedings- en verzorgingsruimte integreren in verschillende overheidsgebouwen. Dit alles moet kaderen binnen een grootschalige bewustmakingscampagne, want daar is absoluut nood aan. Een campagne die aantoont dat de zorg voor een baby, inclusief het voeden en verschonen, de normaalste zaak van de wereld is,” vertelt Silke.

Schepen van Gezin Iwein De Koninck (CD&V) antwoordde dat de stad met ‘Huis van het Kind Aalst’ initiatief zal nemen om zich te informeren, op vrijdag 12 oktober tijdens een trefdag ‘Huizen van het Kind Oost-Vlaanderen’. Daar zal de Kraamkaravaan, het experticentrum kraamzorg Oost-Vlaanderen, duiding geven over het ‘BabySpot’-project als laagdrempelige verbindende factor in de stad. In elk geval is ‘Huis van het Kind Aalst’ het idee van ‘BabySpots’ genegen, want ze willen zelf een open en toegankelijk huis zijn voor (aanstaande) gezinnen met kinderen.

Schepen van Economie Katrien Beulens (CD&V) voegde toe dat de dienst Economie bezig is met het project ‘Kindvriendelijke Horeca’, wat kan aansluiten bij het voorstel van de ‘BabySpots’. “Binnenkort komt er een folder en kunnen horecazaken een label ‘Kindvriendelijke Horecazaak’ krijgen,” vertelt Beulens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *