Nood aan sensibilisering rond voedselverspilling

Gemeenteraadslid Silke Van Vaerenbergh (CD&V) stelde tijdens de gemeenteraad van mei de vraag extra oog te hebben voor de lokale aanpak van voedselverspilling. De Belg verspilt gemiddeld 345 kg voedsel per persoon per jaar. Op Europees niveau gaat er 88 miljoen ton voedsel verloren, of 173 kg per persoon. Europarlementsleden stelden zich tot doel om voedselverspilling tegen 2030 te halveren. Elke actie, hoe klein of groot ook, kan hierbij helpen. 

“Er zijn lovenswaardige initiatieven die onder andere genomen worden vanuit de OCMW-diensten. Zo wordt er bijvoorbeeld overtollig voedsel uit supermarkten herverdeeld via de Sociale Kruidenier. Ook Boerderij De Loods tracht voedselverspilling in te perken via hun sociaal restaurant. Maar als je de verspillingcijfers ziet, is er nog heel wat werk aan de winkel. Een lokale campagne kan bijdragen in het verminderen van voedselverspilling. Er situeren zich hiaten op vlak van bewustzijn en informatie bij burgers, vooral in de eigen leefomgeving. Een belangrijke oorzaak van voedselverspilling is dat consumenten niet goed weten wat het verschil is tussen ’ten minste houdbaar tot’ en ’te gebruiken tot’. Er wordt veel voedsel weggegooid als de datum ’ten minste houdbaar tot’ voorbij is, terwijl de voedingsmiddelen nog perfect geconsumeerd kunnen worden. Ook goede manieren van voedselbewaring zijn nog al te vaak onvoldoende gekend. En wat bijvoorbeeld met restjes? Daar kan best creatief mee gekookt worden en hoeft helemaal niet de vuilbak in. Het lijkt misschien allemaal simpel, maar dat is het blijkbaar niet. Er is nood aan lokale sensibilisering in de vorm van acties, workshops, infobrochures, noem maar op!” aldus Van Vaerenbergh (CD&V).

Schepen voor Leefmilieu De Koninck reageerde dat hij de vraag over lokale sensibilisering ter bespreking opneemt in de commissie Leefmilieu. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *