Schepen Beulens en raadslid Van Vaerenbergh voeren verder beleid in Aalst als onafhankelijken

Het waren bewogen weken en maanden in het politieke Aalsterse landschap, en ook voor onze stad Aalst . Tot op het punt waarop het voor Katrien en mezelf niet meer verder kon. Dinsdag 17 december 2019 beslisten we dan ook om uit de CD&V-fractie te stappen.  Daarbij verstuurden we het persbericht dat je via deze link kan lezen: ‘Er moet een einde komen aan de politieke spelletjes’. 

Reportage TV Oost (17/12/2019): 

Kort nadien deed ik mijn verhaal voor het Nieµuwsblad. Hieronder kan je de volledige tekst nalezen:

 

 

 

 

 

 

 

 

Silke Van Vaerenbergh (ex CD&V) reageert na beschuldigingen over ‘verraad’ en ‘postjespakken’ (door Leen De Smedt – Het Nieuwsblad)

“Meerjarenplan is voor ons te belangrijk om daar strategisch mee te spelen”

AALST– Silke Van Vaerenbergh en Katrien Beulens zijn kop van jut in hun ex-partij sinds ze uit de CD&V-fractie stapten om de Aalsterse meerderheid te depanneren en de meerjarenbegroting goed te keuren. Na beschuldigingen van ‘verraad’ en ‘postjespakken’ reageert Van Vaerenbergh nu voor het eerst zelf. “Ja, de bevoegdheden van Ilse moesten terugkeren naar de partij, maar de meerjarenbegroting was voor ons veel te belangrijk om daar strategiegewijs mee te gaan spelen.”

De voorbije drieënhalf weken is eerherstel voor CD&V-schepen Ilse Uyttersprot het centrale thema in politiek Aalst. Maar hoe zit het eigenlijk met de eer van schepen Katrien Beulens en gemeenteraadslid Silke Van Vaerenbergh? Zij stapten uit de CD&V-fractie om de meerjarenbegroting goed te keuren. Dat werd hen door de partij, die tegenstemde maar in de coalitie blijft, niet in dank afgenomen: de twee worden openlijk ‘postjespakkers’ en ‘verraders’ genoemd. Uyttersprot zei donderdagavond op haar Facebook-pagina: “Het verraad uit eigen rangen viel als ontbrekend puzzelstukje op zijn plaats”, een duidelijke beschuldiging aan het adres van Beulens en Van Vaerenbergh.

Die laatste reageert nu zelf. “Katrien en ikzelf hebben al sinds vorig jaar gewaarschuwd dat oppositie voeren vanuit de meerderheid voor ons geen manier van werken is”, zegt Van Vaerenbergh. “Bart Van Lysebeth (die niet herverkozen werd in 2018 en tot vrijdag kabinetsmedewerker was van Ilse Uyttersprot, nvdr.) heeft toen al op de gemeenteraad een paar keer uitgehaald naar de eigen meerderheid. Onze fractieleider, Eddy Couckuyt en raadslid Lien Gees hebben het bestuursakkoord, dat mee door CD&V onderhandeld werd, niet ondertekend. Maar je zit mee in een coalitie, dus moet je een keuze maken. In die zin hebben Katrien en ik vanaf dag één gezegd dat een koppeling van de teruggave van de bevoegdheden van Ilse Uyttersprot aan de goedkeuring van het budgettair meerjarenplan voor ons niet kan. Ja, de bevoegdheden van Ilse moesten terugkeren naar de partij, maar de meerjarenbegroting was voor ons veel te belangrijk om daar strategiegewijs mee te gaan spelen. Ik had gehoopt op iets meer begrip voor de keuze die we gemaakt hebben en het motief van waaruit we die keuze maakten”, zegt Van Vaerenbergh.

“Katrien heeft dat plan met het mandaat van de partij mee onderhandeld. Er zitten echt goeie zaken in zoals het zwembad, de toekomst van pastorieën die herbekeken worden, het jeugdopbouwwerk dat overeind blijft, de inzet op kinderopvang, klimaat… Het is niet honderd procent perfect, maar ik ben ervan overtuigd dat je, als je in dialoog gaat en overleg pleegt, tot compromissen en oplossingen kan komen. Conflict los je niet op met méér conflict.”

Onder druk gezet

SILKE VAN VAERENBERGHEX-CD&V-RAADSLID, NU ONAFHANKELIJKE“Conflict los je niet op met méér conflict”
 

“Er is een aanbod geweest van de algemeen directeur van de stad om inhoudelijk een extra toelichting te geven aan onze fractie, maar die is daar nooit op ingegaan. Ik vond dat heel jammer. Bovendien wilden Yves De Graeve (CD&V-voorzitter) en Eddy Couckuyt op de laatste fractievergadering de meerjarenbegroting wel nog goedkeuren. Uiteindelijk werd er op Ilse en haar bevoegdheden gefocust. Dat is niet de manier waarop het voor mij gaat. De gevolgen waren duidelijk: als we niet loyaal waren aan de beslissing van het partijbestuur, zetten we onszelf buiten de partij en zouden onze mandaten herverdeeld worden. Dat waren harde woorden van Eddy Couckuyt in de nasleep van een periode waarin Katrien en ik een hele tijd onder druk werden gezet. Dat weegt echt wel, al krijgen we gelukkig ook begripvolle berichten”, aldus de hoogzwangere Van Vaerenbergh. “Noodgedwongen hebben we de eer aan onszelf gehouden. Als je tegenstemt, hoe kan je dan nog gaan functioneren binnen de meerderheid? Ik vind dat een heel gespleten houding.”

Op dit moment is Van Vaerenbergh de enige die alles kwijt is: ze is geen lid meer van de CD&V-fractie. Wil ze nog naar commissies gaan, wordt zij daar als enige niet meer voor vergoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *