Mobiele camera’s actief

Eind 2016 interpelleerde gemeenteraadslid Silke Van Vaerenbergh schepen Van De Steen over de aankoop en inschakeling van mobiele camera’s in de strijd tegen zwerfvuil (zie krantenartikel). Sinds deze week worden de vijf mobiele camera’s eindelijk in gebruik genomen.

Op donderdag 8 maart 2018 werden de nieuwe camera’s voor het eerst ingezet ‘in het veld’. Twee camera’s zullen dienen voor de algemene veiligheid en gebruikt worden door de politie. Drie andere camera’s worden ingezet tegen zwerfvuil en sluikstort. Voor de vijf camera’s werd er 40.000 euro geïnvesteerd: dit bedrag gaat naar aankoop, opleidingen en onderhoud. 

Hoe gaat de stad te werk?

Bij de stad werd een lijst aangelegd met ‘hotspots’, dat zijn plaatsen waar veel sluikstort plaatsvindt, en waarover ook veel klachten binnenkomen van burgers. De twee bekendste zijn de containers aan de wijk Ten Rozen en de Sint-Elisabethwijk. Maar ook in Erembodegem is het jammer genoeg schering en inslag en wordt er veel sluikstort gesignaleerd. Merk je zwerfvuil of sluikstort op, aarzel dan zeker niet een melding te maken bij de stad. Enkel op die manier kan er een hotspot ontstaan en kan er een mobiele camera ingezet worden.

Analyse van beelden

De politie van Aalst zal de opgenomen beelden analyseren en waar nodig zullen er GAS-boetes uitgeschreven worden. Tot voor kort werd ongeveer 20 procent van de daders effectief gevat, dit zal nu toenemen dankzij het inzetten van de camera’s. De beelden die gemaakt worden zijn vanop 150 meter scherp zichtbaar. Dit zal dus hopelijk de pakkans verhogen en de sluikstorters ontmaskeren en ontmoedigen. 

Lees ook:

Onlangs verspreidden we ook ons Forum 9320-blad; waar we een artikel schreven over sluikstort. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *