JONGCD&V deelt Gouden Ajuin 2018 uit

Tijdens de CD&V-nieuwjaarsreceptie in Aalst, heeft JONGCD&V traditiegetrouw haar Gouden Ajuin uitgereikt aan een geëngageerde Aalstenaar. Dit jaar viel Joachim Rummens in de prijzen voor zijn vernieuwende visie, daadkracht en engagement voor onze stad in tal van projecten. Hieronder lees je de speech van JONGCD&V en waarom Joachim de Gouden Ajuin verdient.

Wat heb jij jouw geliefden toegewenst in 2018?

Een goede gezondheid, waarschijnlijk. En hopen geluk. Wat meer tijd voor henzelf, of een lange vakantie. Een kleinkind of een goed lief? Wat jouw wens ook was, het was vast iets dat hun leven waardevol maakt. Allemaal aspecten van een goede levenskwaliteit. We wensen ze toe aan de mensen die we graag zien. Ik wens ze vandaag ook namens JONGCD&V aan ieder van jullie!

Waarom zou ik energie steken in mijn stad of gemeente? Het antwoord van partijvoorzitter Wouter Beke gisteren tijdens de nationale nieuwjaarsreceptie was simpel: omdat grote veranderingen klein beginnen. Lokale politiek gaat over concrete problemen en personen. Maar veranderingen en nieuwe dynamieken in een stad worden niet enkel door een stadsbestuur geïnitieerd, gedragen en versterkt; ook door Aalstenaars met tonnen werkkracht, een visie op de stad, veel drive om voor de stad en haar mensen iets te willen doen, doorspekt met een goede portie boerenverstand. En zo’n Aalstenaar willen wij vandaag met onze Gouden Ajuin in de schijnwerpers zetten. Hij maakt al jaren op allerlei manieren het verschil in Aalst. Ik licht er enkele toe. En het is nog maar een fractie van wat hij in werkelijkheid allemaal gerealiseerd heeft en waar hij nog mee bezig is.

Visie, daadkracht en engagement zijn drie sleutelwoorden die hij telkens doet terugkomen in de projecten. Projecten die onder meer gericht zijn op sociale cohesie, burgerparticipatie en duurzaamheid.

Jullie kennen ongetwijfeld de Graanbar op de Graanmarkt. Driedubbele winst in dit project: op vlak van stadsontwikkeling wordt een onderbenut plein zoals de Graanmarkt een levendige plek in de stad, daarnaast brengt de Graanbar mensen samen op gezellige zomeravonden, en de opbrengst gaat naar een goed doel. Wie doet hem dat na.

Zijn burgerparticipatieproject ‘Over.Morgen’, doet waarschijnlijk ook een belletje rinkelen. Samen met andere Aalsterse meerwaardezoekers is hij aan de slag om ideeën op te werpen, aan te reiken, eens dwarser op de dingen te kijken. Misschien herinner je je nog de vraag ‘Wat met Aalst als Amylum verdwijnt?’. Gedurfde vragen, gewaagde stellingen, verrijkende inzichten. Waar naartoe met Aalst morgen en overmorgen?

Nog een project waar onze laureaat letterlijk de boel in handen neemt is ‘Denderstroom’. Denderstroom is een coöperatieve – bestaat er iets christendemocratischer? – om mensen te laten investeren en een graantje te laten meepikken rond hernieuwbare en duurzame energie. Duurzaamheid is echt een van zijn stokpaardjes, niet alleen op vlak van energie, maar ook via de LokaalMarkt bijvoorbeeld. Een initiatief waar lokale boeren hun verse koopwaren aanbieden. Eergisteren is die markt officieel van start gegaan en je kon er al meteen op de koppen lopen!

Ik reik nog een laatste engagement aan van onze winnaar, want we kunnen nog wel een eindje verder praten… ! Hij is ook actief in VZW C’ment, gedeeltelijk gelieerd aan CD&V, die achter de schermen bezig is onze partij opnieuw een plek te bezorgen die onze visie en ideologie in de praktijk zal brengen: niet met de vlag aan de gevel, maar een plaats met een duidelijke sociale en duurzame component, gericht op het laagdrempelig samenbrengen van mensen uit alle lagen van de bevolking, van welke herkomst of ingesteldheid ook.

Niet alleen door zijn engagement, maar ook door zijn visie op het leven, dat economische haalbaarheid koppelt aan sociale en duurzame bewogenheid, staat hij voor de christendemocratie van de 21ste eeuw. Voorlopig beseft hij dat hij met al zijn engagementen meer kan betekenen voor de stad door buiten de politiek zijn weg te gaan. Maar ‘tis nog niet te laat voor oktober en al helemaal niet voor de rest van de toekomst! Hij is een grote believer van maatschappelijke betrokkenheid vanuit een beweging, eerder dan vanuit de partijpolitiek. Het voorbeeld dat hij zag bij Macron om vanuit een beweging, de harten van de mensen te veroveren, zien wij hem ook toe in staat. Misschien moeten we daar ook onze lessen uit trekken en meer terug een brede beweging worden dan een politieke partij? Al ligt het ook allemaal dicht bij elkaar… .

En Marche is nu ook een politieke partij geworden en geen beweging meer. Dus, beste Joachim Rummens, blijf toch niet te lang “neen” zeggen tegen actieve politiek 😉.

Geef onze Gouden Ajuin een mooie plaats in je warme leven en van harte gefeliciteerd met alle projecten waar jij als kopman aan de kar trekt. Blijf wie je bent, en neem de weg niet links, niet rechts, maar de weg van het centrum, de weg van overleg en gezond verstand, de weg vooruit!

***
Silke Van Vaerenbergh, gemeenteraadslid Aalst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *