Park pastorij openstellen mits beperkingen

Erembodegem beschikt over een schitterend stuk onroerend erfgoed, gelegen aan de oevers van de Dender, namelijk de pastorietuin. Deze Engelse landschapstuin behoort eigenlijk toe aan de pastorij die tot voor kort bewoond werd door de vroegere pastoor van Erembodegem. Behalve een jaarlijkse onderhoudsbeurt door de groendienst van de stad Aalst, werd deze tuin door onze pastoor ook verder onderhouden.

Momenteel, na de pensionering van de eerwaarde heer Van Peteghem, is de pastorij onbewoond en gaan er terug stemmen op om dit prachtig stukje landgoed open te stellen voor publiek en de gemeenschap mee te laten genieten van deze natuurparel.

De idee is geopperd om de muur rond de tuin af te breken en ook langs deze kant van de Dender het jaagpad door te trekken. Weliswaar is deze tuin gecatalogeerd als onroerend cultureel erfgoed en is het niet zo evident om de tuinmuur te verwijderen.

Deze week werd echter bekend dat de nieuwe pastoor, Dhr Moereels zijn intrek zal nemen in deze pastorij en van hieruit zijn parochies zal bedienen.

Het dus zomaar openbaar maken van deze tuin zal dus wel moeten afgewogen worden tegen het eventueel ongemak en gebrek aan privacy van de nieuwe bewoner van de pastorij.

Silke Van Vaerenbergh, mandataris voor CD&V Erembodegem stelt het volgende voor: “Laten wij duidelijk het deel van de tuin, aansluitend aan de pastorij, afsluiten van het parkgedeelte. Het parkgedeelte kan omwille van de privacy op regelmatige tijdstippen geopend worden voor publiek, bijvoorbeeld in de weekends binnen bepaalde uren. Wij vrezen dat het volledig en onbeperkt, onbewaakt openstellen van deze natuurparel snel aanleiding zou kunnen geven tot overlast en mogelijks vervuiling, wat niet de bedoeling kan zijn. Op die manier blijft zowel de privacy gerespecteerd en is er de mogelijkheid de gemeenschap mee te laten genieten van deze oase van groen. Dit alles kaderend in het op til staande ‘Masterplan Erembodegem’.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *