Interpellatie: Statiegeld op eenmalige drankverpakkingen & pop-up containerpark

Interpellatie gemeenteraad 30 januari 2018: Statiegeld op eenmalige drankverpakkingen & pop-up containerpark

Zwerfvuil en sluikstort blijven een hardnekkig probleem in Vlaanderen. De Vlaamse regering wil dat het zwerfvuil in onze straten afneemt met 20% tegen 2022. Uit een studie van OVAM blijkt dat tussen 2013 en 2015 het zwerfvuil met liefst 40% toegenomen is.

Al enkele jaren is er een debat gaande over de invoering van statiegeld voor eenmalige drankverpakkingen zoals blikjes en plastic flesjes. Onder meer Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege is voorstander van een dergelijk systeem.

De vereniging Statiegeldalliantie ijvert hier ook al een tijdje voor in Vlaanderen en Nederland. De vereniging zegt dat als mensen hun lege drankblikjes en PET-flessen kunnen inruilen tegen geld, die niet zo snel op straat zullen belanden. De som die ze terugkrijgen moeten ze dan wel eerst betalen bij aankoop.

Een voorstel dat ik wil toevoegen – en dat goed blijkt te werken in andere steden/gemeenten – is het op regelmatige basis installeren van een pop-up containerpark in Aalst en deelgemeenten. Daar zouden Aalstenaars gratis hun afval kwijt kunnen. Het tijdelijke containerpark kan telkens twee dagen blijven staan in een bepaalde buurt.

Mijn vragen:

  • Hoe staat de stad Aalst tegenover de invoering van statiegeld op drankblikjes en PET-flessen in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort?
  • Wat is het standpunt van de stad Aalst aangaande de Statiegeldalliantie?
  • Wil de stad Aalst een pop-upcontainerpark concept onderzoeken in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *